zoka

Podijelimo životne radosti

14.03.2005.

Machine learning - ili ucenje masine

Jedna od mojih okupacija, moj najstrastveniji dio posla je "data mining and clasification" jedan od produkata ste mogli vidijeti YottaCars.com. Taj proizvod ima za cilj da pomogne ljudima da nadju automobil iz svojih snova. Sad je trenutno pokrivena samo Amerika bice to i sire. Pored automobila vec smo zavrsili projekt za "jobs" to jeste poslove, radimo jos masu drugih stvari koje se zovu "vertikale".

Vertikala je skup dokumenata sa odredjenom tematikom. To mogu biti biografije, knjige, razni proizvodi po grupama, poezija, software... nema granica koliko je ljudski um sklon kategoriziranju. To mogu biti i blogovi.

Konacan cilj je napraviti opsti pretrazivac koji ce pomoci ljudima da nadju tacno ono sto zele na sto jednostavniji nacin. Cilj je dosta ljudski orjentisan a alati kojim to zelimo postici su racunarski kodovi, to jeste matematika.

Danas sam poceo temu ovdje kako da zamjenimo onu top listu najpopularnijih blogova u neku listu najaktivnijih blogova u posljednjih 7 dana. Sad iskreno govoreci posli smo nekim matematickim korelacijama koje vaze trenutno ali smo skontali da bi se jako brzo mogle zloupotrijebiti kao sve... od baruta se prave vatromet i municija na kraju krajeva.

Ja opet znam da za uspjesnu klasifikaciju po bilo kojoj osnovi je kljucni ljudski faktor. Sad razmisljam kako da iz informacija koje server dobije svvakodnevno bez nekog posebnog zahtjevanja da korisnici nesto rade (jer to odmah mogu zloupotrijebiti) nadjem rjesenje te carobne formule :-) To je izazov za mene pobjediti varalice.

14.03.2005.

Gdje nam je Charsija Queen?

---

Jutros na kraljicinom blogu samo tri minusa :( Nadam se da nije napravila hara-kiri bloga i da ce se uskoro vratiti.

Malo je bezveze ispalo ovo sa zezancijama oko broja posjeta i trke izmedju "Sarajevska Treba" I Charsija queen" bloga.

Sad smo razmotrili prijedlog da ostavimo ovaj "najposjeceniji blogovi" list ali da ga gurnemo dole i iznad stavi se lista najaktivniji blogovi u posljednjih 7 dana. Tu bi se brojali posjete, postovi i komentari u nekom omjeru da bi ukupni zbir u stvari pokazao najaktivnije blogove trenutno i afirmisao novije bloggere.

zoka
My favorite perfume: Guerlain Homme and other Ароматы I love.
SITES

Best Watches Ever

eXTReMe Tracker

2008

Maj
April
Mart
Februar
Januar

2007

<Decembar
Novembar
Oktobar
Septembar
Avgust
Jul
Jun
Maj
April
Mart
Februar
Januar

2006

Decembar
Novembar
Oktobar
Septembar
Avgust
Jul
Jun
Maj
April
Mart
Februar
Januar

2005

Decembar
Novembar
Oktobar
Septembar
Avgust
Jul
Jun
Maj
April
Mart
Februar
Januar

2004

Decembar
Novembar

KONTAKT
Mail

BROJA POSJETA
538163

Powered by Blogger.ba

Copyright 2004-2006 - Zoka. Sva prava pridrana.