zoka

Podijelimo životne radosti

19.10.2006.

Jao moram se pohvaliti...

Danas je moja supruga bila na katedri za Slavistiku, na Lomonosov univerzitetu u Moskvi. Tu je diplomirala kao filolog. Glavni predmeti su joj bili srpski jezik i knjizevnost.

O Katedri nemam namjeru bas mnogo da govorim osim da je to jedna od najuglednijih katedri za slavistiku. Danas je bio jedan poseban dan na katedri je bilo specijalno predavanje koje je drzala Elena pod nazivom "Bosanski jezik".

Tema je izazvala veliko interesovanje, studenti i saradnici katedre a i sam sef prof. Gutkov su bili prisutni. Imao sam priliku da na Skype razgovaram s Elenom na temu koju ce da izlaze i aktivno ucestvujem u pripremama. Vrlo objektivno je iznijela osnovni kolorit naseg jezika, stvari po kojima se prepoznajemo, postapalice, uzrecice... posto je provela u sredini evo jos malo 6 godina u stanju je da govori i oponasa od ulicnog slenga do spikerskih govora.

Do sad nesto nisam previse razmisljao o Bosanskom jeziku kao pojavi, zanemarujuci sad politicku stranu price. S stanovista nauke danas bi rekli za Srpski, Hrvacki i Bosanski jezik da su to tri naziva jednog jezika i da svaki "jezik" ima svoj jedinstven kolorit i pravac razvoja prikladan za narod i regiju na kojoj se koristi.

Ja sam se uvijek ponosio svojim "Sarajevskim govorom" (prije rata na moru kad progovoris Sarajlija svi te prihvataju s osmijehom na licu). Mi u svome govoru imamo mnogo vise optimizma i humora nego kad slusam Beogradjane ili ljude iz Zagreba... mozda je to subjektivno ali tako je.

Nego da se vratim na temu. Nakon predavanja je upucen poziv da sljedeci put kad budem i ja u Moskvi obavezno dodjem na Katedru kao nosilac jezika. Elena se vratila u studentske dane ushichena je i sretna sto je mogla da svojoj Katedri donese nesto vrijedno. Drago mi je sto je i do te institucije stigao Bosanski jezik i da se s punim uvazavanjem govorilo o njemu. Nadam se da ce to pokrenuti i saradnju sa nasim strucnjacima a i da ce studenti i naucni radnici da dodju ovdje i malo bolje proice jezik kojim mi govorimo na ovim prostorima.

Jezik je nerazdvojan od ljudi i vremena zato se nadam da se nas jezik nece deformisati, nego naprotiv, razvijati i oplemenjavati.

zoka
<< 10/2006 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031
My favorite perfume: Guerlain Homme and other Ароматы I love.
SITES

Best Watches Ever

eXTReMe Tracker

2008

Maj
April
Mart
Februar
Januar

2007

<Decembar
Novembar
Oktobar
Septembar
Avgust
Jul
Jun
Maj
April
Mart
Februar
Januar

2006

Decembar
Novembar
Oktobar
Septembar
Avgust
Jul
Jun
Maj
April
Mart
Februar
Januar

2005

Decembar
Novembar
Oktobar
Septembar
Avgust
Jul
Jun
Maj
April
Mart
Februar
Januar

2004

Decembar
Novembar

KONTAKT
Mail

BROJA POSJETA
538164

Powered by Blogger.ba

Copyright 2004-2006 - Zoka. Sva prava pridrana.