zoka

Podijelimo životne radosti

10.03.2013.

Zacarana suma od Princa lutalice

Ko me poznaje malo duze vjerovatno zna da moja supruga Elena i ja smo osnovali PunMiris.com parfemski sajt a potom je dobio i izdanej na engleskom jeziku Fragrantica.com. Danas Fragrantica ima jos 11 sestrinjskih sajtova na rznim jezicima kao Njemacki, Spanski, Poljski, Portugalski, Grcki, Kineski, HolandskiRumunski...

Nakon 6 godina pisanja o parfemima pozeli svako da napravi svoj parfem i nas san se ispunio. Napravili smo svoj paremski brend The Vagabond Prince i parfem Enchanted Forest.

O nasoj kuci iz pera Elena Knezhevich:


"The Vagabond Prince je avanturista, stranstveni istraživač, romantični sanjar. Izašao je bajke, možete ga naći u folkloru svakog naroda: glavni lik u priči, ludo odvažan za ukus običnog covjeka, ali je dovoljno domišljat da svaki put pobjedi. On putuje, griješi, ali uvijek pronalazi snagu za još jednu borbu i nikada nikome ne prepušta misiju pronalaska njegove vlastite sreće… On je bajkoviti simbol čovjekove volje za razvojem. On je self-made."
 

Elena Knezevic: The Vagabond Prince je naša porodična pustolovina i najdraži poklon od moga supruga, Zorana Kneževića. Samo zajedno smo mogli da to ostvarimo. Naziv brenda je veoma ličan i širok istovremeno. Za nas on potiče od našeg prezimena u skladu sa našim načinom života. Ali bih voljela da u slučaju da vam se parfem svidi, imate svoju viziju vašeg vlastitog Vagabond Princa.

Zoran Knezevic: Ukoliko želite nešto realizovati, jednostavno trebate početi s time! Ovo vrijedi za sve, i to je jednostavna istina koja nam pomaže u životu i poslu. Prestali smo sanjati o vlastitom parfemu i samo smo počeli raditi na njemu.

Nismo željeli ograničiti kvalitetu, željeli smo raditi s našim omiljenim parfumerom i koristiti prirodne sastojke koje smo već imali priliku pomirisati. Jako smo zahvalni Bertrandu Duchaufouru za njegovo razumijevanje i umjetnost. Sretni smo što dijelimo oduševljenje crnom ribizlom i mirisima šume s Bertrandom, koji je surađivao s proizvođačima iz Grassea kako bi prenio miris crne ribizle s njihovih polja u naš parfem. 

The Vagabond Prince je nova parfemska kuća iz Kalifornije
Parfem je proizveden u Francuskoj
Parfumer: Bertrand Duchafour
Bočica i ukrasi na bočici, kao i sve ostale slike od Elene Knezevic

ZAHVALA:

Zahvaljujemo Francoisu Damideu (Crafting Beauty, New York, SAD) i Davidu Malfrayu na pomoći i poticaju u realizaciji ovog projekta.

O parfemu iz pera parfimera: Bertrand Duchaufour

Zdravo.
Hoću da vam kažem o Enchanted Forest.

Enchanted Forest je poseban iz nekoliko razloga. Ovo je jedini parfem koji znam da je izgrađen oko mirisa crne ribizle do te mjere, da će svako reči: to je ONA, CRNA RIBIZLA! Drugi razlog da pričamo o njegovoj unikatnosti je Slavenski paganski praznik Kupala - senzualni i opasni, - koji je posvećen moćnim prirodnim silama i tajnama.

Izazov je bio veliki: raditi na materialu (crnoj ribizli) koji je toliko često upotrebljen u parfemima, ponekad i previše za oponašanje crvenih boba naprimjer, - ali koji se nikad nije pojavio u parfemu da priča sam za sebe. Napravio sam vrstu soliflore. Ta definicija obično važi za takve mirise kao jasmin, ruža, tuberoza..., ali je Enchanted Forest nešto sasvim drugo, i ja sam zamislio da provučem miris crne ribizle kroz čitavu kompoziciju  (gornje, srednje i bazne note). Da bi to uspio ja sam uzeo ni manje ni više CO2 exstrakt crne ribizle (ekstrakt koji se dobija direktno iz pupoljaka crne ribizle bez primjesa razređivača), absolut crne ribizle i dvije različite baze od iste biljke, jednu od kojih sam napravio sam specijalno za ovaj parfem. Na taj način sam izgradio mirisni kostur na kojem je zasnovana čitava kompozicija.

Plod crne ribizle je bio glavni predmet moje inspiracije, i tome sam posvjetio pretežni dio kompozicije. Crna ribizla je definitivno NAJVAŽNIJI voćni sastojak u čitavoj voćnoj paleti, koja broji više od 400 sirovina. Crnu ribizlu koriste za rekonstrukciju skoro svake od njih, to zna svaki parfimer. Ona je NEVEROVATNA! Radio sam na svim mogućim njenim oblicima za ovaj parfem, izuzev samo jus, slatko i bombone... Dodao sam nijance slatke narandže i ružičastog bibera da bi naglasio njenu sofisticiranu ljepotu. Vino i neke vrste kuhanog vina takođe su me mnogo inspirisale da se nađu u ovoj kompoziciji (kao naprimjer grog: tradicionalno piće Francuza ... )


Moja druga ideja je bila povezati miris crne ribizle sa mirisom šume... ovo je veoma zanimljiva asocijacija koju nameće sama biljka, jer već sadrži u sebi nijanse šume...  Crna ribizla takođe nosi u sebi takozvani "grass porridge" (kuhanog bilja, kao supe!) koji se slaže sa zelenim notama, i čak aromatičnim sastojcima, i samo doprinosi konstrukciji više varijanti šumskih fantazija...

Želio sam da dodam tamne, misteriozne, skoro zastrašujuće arome šume, koje izazivaju kod nas osećaj pododređenosti pred silama prirode, i čak vjeru u natprirodne pojave koje možemo sresti u šumi: životinje koje nismo nikad srele do sad, moćvare koje je pametnije zaobići, beskrajni živi prizor kruga života, od nastanka do nestajanja i poslije preporoda... Ovaj efekat sam htio da utvrdim u baznim notama začinskog drvenog chypre-a (pačuli, mahovina, vetiver i kastoreum), ali sam dodao i intenzivan miris bora (fir balsam ili absolut borovih iglica) koji je topao i komotan, i koji podržava drvene note i dodaje nijansu četinarske šume (ruske tajge!).

Izabrao sam fir balsam jer me podsjeća na beskrajno more ruske šume... volim i znam ovaj miris, i zato mi je bilo lako povezati u parfemu nijanse zemlje, opalih borovih iglica koje pokrivaju tlo, miris bora, - sve što budi u nama prizor četinarske šume. Ovaj miris me podsjeća na moje detinjstvo, jer do svoje jedanaeste godine živio sam u jednom kontinentalnom rejonu Francuske, - Nansy, - koji definitivno ima najljepše šume u Franzuskoj!
 

Sibir, Rusija

Ali nisam nimalo zaboravio na veseo paganski praznik, jer sam dodao, - uglavnom u gornje note, - iskričave citrusne efekte i alkohol (vino, sjeme korijandera, ružičasti biber i slatku narandžu), koji se prepliću sa diskretnim cvjetnim notama i feminiziraju srce mirisa, a to su naime glog, ruža, malo jasmina, karanfil... u cilju da blago pomiluju i opitome divlje šumske nijanse, koje zvuče dosta muževno. Čitava priča se balansira između tamne muževne snage šume i glatke, sočne i slatke crne ribizle sa malo cvijeća. Od baznih nota se diže senzualna toplina ambera i delikatnog mošusa.


Gornje note:

ružičasti biber, aldehidi, slatka narandža (nijanse), cvijet crne ribizle, list crne ribizle, glog, efekat ruma i vina, ruzmarin, davana.

Srednje note:

absolut pupoljaka crne ribizle (od LMR from Grasse), CO2 ekstrakt crne ribizle (od Floral Concept from Grasse), sjeme ruskog korijandera, orlovi nokti, ruža, karanfil, vetiver.

Bazne note:

opoponaks resinoid, Siamski benzoin, amber, mahovina, fir balsam absolut, Patchouli Purecoeur®, castoreum absolut, kedar, vanila i mošus.
 

Bertrand Duchaufour
parfimer

 


Opet ja zoka...

Za sad parfem je dostupan samo u luksuznim radnjama New York, Los Angeles, Paris, London, Duseldorf ali nadamo se da cemo naci nacin da disribuiramo parfem u Bosni, Hrvatskoj i Srbiji.

Do tad puno pozdrava i pisacu vam sta se novo desava jos ovih dana.
zoka
<< 03/2013 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
My favorite perfume: Guerlain Homme and other Ароматы I love.
SITES

Best Watches Ever

eXTReMe Tracker

2008

Maj
April
Mart
Februar
Januar

2007

<Decembar
Novembar
Oktobar
Septembar
Avgust
Jul
Jun
Maj
April
Mart
Februar
Januar

2006

Decembar
Novembar
Oktobar
Septembar
Avgust
Jul
Jun
Maj
April
Mart
Februar
Januar

2005

Decembar
Novembar
Oktobar
Septembar
Avgust
Jul
Jun
Maj
April
Mart
Februar
Januar

2004

Decembar
Novembar

KONTAKT
Mail

BROJA POSJETA
588005

Powered by Blogger.ba

Copyright 2004-2006 - Zoka. Sva prava pridrana.