beats by dre cheap

Vjecito u pokretu

Ponekad se pitam moja supruga Elena i ja hocemo li se ikada smiriti na jednom mjestu ili cemo nastaviti ovako da putujemo ko cigani chergari, svako proljece je vrijeme za novi pokret.

Divno je bilo ovdje na istocnoj ibali, NYC-NJ su stvarno intenzivni, centar svijeta Manhattan moderna djungla vrtoglavi tempo zivota, uzhasno skupo sve od vode, vazduha, hrane, mjesta u kojem zivis...

Samo malo sjevernije New Hampshire /New England/ je sasvim drugi svijet. Ljudi su mnogo stabilniji, nema te nevjerovatne razlicitosti koja prosto vrishti na sve strane NYC od rasa pa do stilova zivota i profesija.

Ovi mali 'gradici' po New Jersey kao Livingston, Short-hills, Madison... koji su male opstine nadomak NYC a opet izolovane od vreve velikog grada... idealne za porodicne ljude sa 10-star skolama, mjesnosti u kojoj mozes mirne duse ostaviti otvorena vrata i otici u kojem te svako koga sretnes na ulici pozdravi i nasmjesi se... gdje 300 djece ujutro u skolu da bi dovezli pokrene se 100 tona chelika jer ovdje automobil domachice je krupniji od onih 'velikih' Nisan i Toyota SUVs koji su vozili UN i ostale medjunarodne organizacije po Sarajevu u ratu.

NJ ima lijepu obalu i u periodu Juni-oktobar topla Golfska struja preovladava pa se moze kupati... ali je guzva i spasioci previse revnosni u svome poslu da niti se mozes kupati ko covjek, niti surfati i imas osjecaj kao da se nalazis unutar kakvog zatvora ili koncentracionog logora... jedino sto mi se svidjelo je iza 6 navece kad odu i na divljim plazama koje su nedostupne masama... Jedini problem sto do lijepe plaze trebase voziti 2 sata u jednu stranu i to po NJTPK /New Yersey Turnpike/ auto put koji u jednu stranu ovicno ima 4-5 traska a oko Newark kada se sljeva sa masom drugih po 7 do 12 a guzva u saobracaju je nenormalna... ja se divim kako, uzimajuci u obzir ko sve sjeda za volan, to ikako funkcionise... autoputevi i kultura voznje u Americi su nesto nevjerovatno... doduse meni nakon voznje i po malo manje opterecenim cestama kao sto je '78', '80'... federalne rute vec previse za jedan dan. Ako je Manhattan jungle od grada onda je NY Turnpike jungle na tockovima.

Kako post o NY a da se ne spomene Statua slobode... simbol New York koja se namazi u New Jersey state liberty park... Mjesto joj je prilicno nezamjetno, na ostrvcetu pored stare luke i zeljeznicke stanice i jedinomozda obilaskom brodom odaje malo utisak grandioznosti kad se gleda iz ugla iz kojeg se najcesce i snima za razglednice sa NYC u pozadini... Meni se jako svidja stara zeljeznicka stanica i drveni dokovi ispred sa crnim lakmama kao iz nekih blues pjesama...

Kuda dalje? Mislim da je izbor pao na San Diego i to naselje Del Mar na obalama Tihog okeana gdje sunce sija oko 336 od 365 dana godisnje.

Who can say where the road goes,
Where the day flows?
Only time...

Malo odmora nebi bilo na odmet...

zoka
http://zoka.blogger.ba
23/03/2010 06:31