beats by dre cheap

Ljepljivost

Ovo je vjerovatno u rjecniku opisano kao "sposobnost ljepljenja, spajanja stvari ljepljenjem..." nesto u tom stilu. E sad nemam namjeru da pisem post o ljepilima za parket, tapete ili papir nego o ljepljivosti ideje, misli, pjesme, reklame, teksta, uzrecice...

Poceh ovaj post sa tri tackice pa opet tri tackice, u stilu mog prijatelja Travnickog nocnog setaca, koji je u stvari i uveo jednu ljepljivu ideju "..." koju su mnogi blogeri uveli u svojem stilu pisanja. Tako su se kroz istojiju formirali "knjizevni pravci" kad neko izbaci neku ljepljivu stvar koja se zalijepi za mene pa za nekog ko samnom dodje u kontakt i siri se dalje dok nakon par godina ne postane mainstream ili nasim jezikom glavni pravac.

Slicna je teorija i sa vicevima koji svakodnevno u masovnoj stampi se pojavljuju ali skoro da ih nikad niko ne prepricava jer misli "to vec svi znaju" pa "bilo je u novinama" i kao takav nije ljepljiv ali kad nesto novo cujete od druga sa onom obaveznom "eeeej cuo sam dobar vic" i vi ste vec spremni da vam se zalijepi vic koji sirite dalje... takvi vicevi obidju nase govorno podrucje za dan/dva brze nego da ih Senad isprica na "Centralnom Zaglupljivacu".

Ideje koje krenu od usta do usta koje se prenose kao virusi i postaju epidemije posjeduju tu ljepljivost. Te ideje mogu biti cak i razorne i smrtonosne isto ko virus AIDS-a a mogu biti opet i plemenite i pozitivne kao Francuska revolucija i pad Bastilje.

Evo recimo onaj moj post o kako prevariti brojcanik, a primarno Carlottin trik, se poceo siriti ko epidemija i mnogi su blogeri napravili dva/tri i vise blogova i poceli da "nabijaju posjete". Isto tako truo fazon da se posta "prazan" post koji samo ostavi datum na vrhu da bi blog jos jednom prosao kroz tek osvjezene se pojavio jesenas i ko epidemija se prosirio medju blogerima. Pojavila see neka glupa igra sa vampirima pa svaki dan je bilo linkova na komentarima...

Svako od nas je potencijalni izvor "zaraze" ako je u stanju da ponudi nesto sto je ljepljivo, to jeste svako ko dodje u kontakt sa tom idejom pocne da je imitira. Izgleda da je afinitet prema losim i devijantnim stvarima mnogo visok a da "pozitivne" zaraze se znatno rjedje desavaju. Mozda niste ni svjesni da ce nesto sto pisete danas izazvati neki novi trend i tok misli ako ta vasa ideja je dovoljno originalna da bi postala ljepljiva i kao upaljena sibica koja je pala u stog sijena odjednom izazvala pozar.

Zivimo u svijetu koji je "jako upaljiv" s opet te epidemije ili pozari se ne desavaju bas tako cesto... a opet znajuci da kao pojedinac mozete izazvati nesto predivno. Mozda bas vi sadeci cvjece ispred svoje zgrade cete zaraziti veliki broj ljudi koji nosi u srcu ljubav ka ljepoti i svoj grad pretvoriti u cvjetnjak... kao sto neki opet imajuci mrznju u srcu pretvorise ga u pakao medju rovovima.

zoka
http://zoka.blogger.ba
04/01/2007 02:04