beats by dre cheap

Moc konteksta

Jednu stvar sam naucio 1991 godine vrlo dobro, dakle s pocetkom rata (u Hrvatskoj), koliko je silna moc konteksta.

Da malo podrobnije definisem sta ja mislim pod moc konteksta u ovom socioloskom smislu. Krenimo od poznate "Teorije razbijenog prozora" poznatih kriminologa James Q. Vilson-a i Georg Keling-a. Njih su dvoica tvrdila da je kriminal neizbjezan rezultat nereda. Ako se razbijeni prozor ne zamjeni novim poslace se signal da o tome niko ne brine. Onda ce se razbiti i drugi pa ce se sa zgrade prosiriti na ulicu pa na kvart emitujuci poruke da je sve dozvoljeno.

Nazalost 1991 je puklo vise nego jedan prozor a 1992 je to potpuno zahvatilo cjelu BiH. Naime o cemu hocu da govorim... recimo kako je imao sam osjecaj bar 80% gradjana, komsija "postenih ljudi" se sletilo i popljackalo prodavnice u aprilu '92. Taj isti nalet rulje "pa svi to rade" se produzio u mnogo stosta, pa takvo je vrijeme ili ono "rat je" koje je svima bilo izgovor za sve.

Zato kazem da sadjenje cvijeca, drveca, sijanje travice, krecenje grafita, uredjivanje okoline, ne krsenje pravila parkiranja, ne svercovanje i svi ti sitni prekrisaji koji povecavaju nered u stvari pomazu u borbi protiv drustvene sumanutosti. Ovo jeste ludo i zvuci glupo kao ribanje palube na Titaniku koji juri u ledeni greben ali uzrok brodoloma je u zbiru sitnih javasluka. Eto zato razmislite kakve vi signale saljete oko sebe. Nemojte okrivljivati drustvo, pocnite od svog ulaza, kontejnera, travnjaka, autobusa, trolejbusa, automobila...

zoka
http://zoka.blogger.ba
15/01/2007 02:41