beats by dre cheap

Chevapi - ili ljecheni Sarajelija

Nesto razmisljam, meso,  brasno, luk, so, biber, drveni chumur su glavni sastojci tog magicnog proizvoda koji se zove Sarajevski chevap.

Sta je to bilo nekad u srednjem vijeku pa da od sve standardne ponude ashdzinica se specijalizuju radnje koje rade samo chevape i eventualno pljeskavice... mozda jos nesto sitno sa rostilja.

Tih vise stotina godina tradicije, zestoke konkurencije i istanchani ukus sladokusaca ovog proizvoda su stvorilinesto neponovljivo. Nesto sto se ne moze replicirati nikako i nigdje.

Ovdje u Beogradu ima Sebilj odmah kraj Bajlonove pijace ispod Skadarlije a prema Kalemegdanu u ulici Cara Dushana, blizu sa raskrscem sa Kralja petra nalazi se Chevapdzinica Sarajevski koja kao centar urgentne medicine radi 00-24.

U chevapdzinici Sarajevski mozete pojesti najpribliznije chavape onima koji se prave kod Hodzica na charsiji ili Brailovica na Ilidzi. Dakle somun, luk, chevapi na drvenom chumuru i ambijent sa pravim stolovima niskim ko u chevapdzinici sto i treba sve je isto osim sto nije u Sarajevu, nije taj vazduh i nije ta voda...

Eto tu sad svratim kad mi se skupi svega... a vidim nisam jedini. Smjesno mi je kako se osjete uljezi u nasoj chevapdzinici kad traze "jos parce hleba" a konobar ih ispravlja "jos pola somuna?" -".. da da taj tanki hleb...". Mislim se ja u sebi nemas ti pojma sta je somun kad ga "hlebom" mozes nazvati.

Eto tako uz porciju chevapa proputujem istorijom i svog grada i zemlje i ko kaze da je Sarajevski chevap samo hrana? To je nesto vise od hrane... nema ga takvog nigdje... ovdje u chevapdzinici Sarajevski su se stvarno svojski potrudili i priblizili originalu... e sad samo im treba 10 chevapdzinica konkurencije u ulici i jedno cetiri stotine godina tradicije i bice odlicno... u svakom slucaju hvala i za ovo sto su napravili. Dakle topla preporuka ko se zatekne na duze vrijeme u Beogradu da zna gdje se moze popraviti.

zoka
http://zoka.blogger.ba
22/01/2007 15:55