beats by dre cheap

Đorđe Balašević i ja

Lepa protina kci:

Đorđe Balašević i njegove balade su nerazdvojan dio svih mojih uspomena iz djetinjstva, momackih dana a danas i moje kcerkice vole da im za uspavanke pjevam Dunjo moja, Lepa protina kci, Vasa Ladacki i druge isto kao i Kad ja pođoh na Bebašu... jos nekolicinu stvari ali evo ove bih izdvoio kao favorite koje traze pilad moja draga.

Sjecam se krememo na Vrelo Bosne i onda zapjevamo svi tako iz srca. Tu smo neko u paru, neko se jos u toj carobnoj igri udvaranja razmjenjuju pogledimi cheznje... i Balaseviceve balade koje smo svi voljeli. Tako je bilo u osnovnoj skoli.

Sjecam se derneka, opet izleta po parkovima Sarajevskim, Vilsonovim, klupe ispred Masinske tehnicke, oko Holiday Inn... ponekad s gitarom a ponekad opet prosto iz srca zapjevamo... Parni Valjak, Zabranjeno pusenje, Merlin, Bjelo dugme, Indexi, Crvena jabuka, Kemal Monteno i naravno Đorđe Balašević.

Dosao je i rat i nekakava cudna polarizacija kad se svemu gledao genetski kod... ali eto Đorđe Balašević je prosao te testove i zapjevao se medju mojom rajom...

Sjecam se planinarskog kluba, u stvari Kluba ljubitelja prirode i avanture Yeti Sarajevo, kojeg vodi Muhamed Sisic Hamo. To je vise nego divno druzenje koje je okupljalo sirok spektar generacija od oosnovaca, srednjoskolaca pa do nas studenata i postdiplomaca. I tamo se znalo zapjevati kako na Stanarima, Bor, Hranisavi, sitniku, Bukoviku, Visicici, Prenju... Sjecam se Elmi za 18 rodjendan sam pokloni knjigu Dodir Svile s tekstovima Đorđa Balaševića a Elma je rekla "...nikada mi niko nije poklonio tako lijep poklon...".

Ne mogu da zaboravim sa kumom i rajom smo isli na prvi poslijeratni koncert u Skenderiji, kad je cijela Skenderija pjevala u glas i svi su znali tekstove naizust...

Eto ako bi neko mogao reci koja je muzika obiljezila hajmo reci prvu polovinu mog zivota ja mih bez razmisljanja rekao Đorđe Balašević. Ovdje u Beogradu vidim Djerdje ima butik, dodje povremeno i zapjeva, cuh ga nedavno u Klubu Avijaticara, ispod moje kancelarije, kako pjeva u svecanoj sali... i vrati me kroz sve ove godine...

Zato vjerujem da i moje kceri najvise vole kad zapjevam te balade, previse su mlade da bi razumjele tekstove bar u pola ali kad ih pjevam tada iako nemam neki glas kojim bih se mogao pohvaliti opet opustim se i iz zrca stihovi na usne krenu... zato vjerujem da ih i vole slusati.

zoka
http://zoka.blogger.ba
02/04/2007 03:48